woensdag 1 september 2010

aan de Côte d'Azur...


Een paar weken geleden liep ik door de straatjes van Saint Paul de Vence. Een dorp bovenop een heuvel in zuid-Frankrijk dat veel kunstenaars trok waaronder de schilder Marc Chagall en de schrijver James Baldwin. Inmiddels wordt het dorp bezocht door toeristen en zijn er veel galleries. Maar de oudere dorpelingen lieten zich niet storen in hun spel petanque en de feesttafels waren al gedekt voor het jaarlijkse dorpsfeest.

Ik liep het kerkje binnen en hoorde de eerste maten van het Miserere van Allegri. Als er dan toch muziek wordt gespeeld in de kerk om de sfeer meer aan te zetten, dan maar meteen een hoogtepunt van kerkelijke muziek, zo zullen ze in het kerkbestuur hebben gedacht.

Allegri schreef het Miserere (psalm 51) in 1638. Het wordt nog steeds ieder jaar op Goede Vrijdag in de Sixtijnse kapel uitgevoerd.

Paus Urbanus VIII vond het Miserere prachtig en zo dicht staan bij de kerk dat hij verbood dat het ten gehore werd gebracht buiten Rome. Het bleek niet mogelijk om verspreiding van het werk tegen te gaan. Zo kon Wolfgang Amadeus Mozart op zijn 14e jaar dit stuk kopiëren door het op één auditie uit het hoofd te leren.

Geniet er van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten