vrijdag 27 november 2009

Hij komt, hij komt....

In de hoop dat de Goedheiligman de kwinkelerende kinderstemmetjes hoort en er een paar fijne cadeautjes voor in de schoen legt wordt er deze dagen heel wat afgezongen in de Nederlandse huiskamers. Schumann en Mozart dachten ongetwijfeld meer in de schoen te krijgen als ze speciaal voor de Sint mooie muziek zouden componeren. Schumann schreef speciaal voor de Sint Frohlichen landmann.

">


Mozart heeft zich naar het aanhoort ook laten inspireren door de bisschop uit Spanje. Het eerste menuetto van de Haffner serenade, dat Mozart op 14 jarige leeftijd schreef, begint met Zie ginds..maar dan in mineur. Goed luisteren! Misschien dat het volgende helpt:

Pas veertien was Mozart toen dit menuet,
Door hem op een dag op papier werd gezet.
Verander de bes, dan komt er te staan:
'Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan'.

Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan,
Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.
Maar wordt voor de 'b' een mol neergezet,
Dan is het opeens weer een oud menuet."

">">

En als je dan tot de 3 procent mensen hoort die echt niet kan zingen dan kan je altijd nog Günther Frei inhuren. Hij klopt bij je aan de deur met bijpassende kledij en gitaar!! Hij zingt een Weens volkslied uit 1679. Dat jaar brak er een pestepidemie uit in Wenen en de inwoners probeerden natuurlijk met dit lied de Sint zover te krijgen dat hij, met mondkapje en de nodige vaccinaties, alsnog de stad zou bezoeken. Als Günther toen in Wenen had gewoond zou dat zeker gelukt zijn.

">a href="http://

vrijdag 20 november 2009

geen JP op de Europese TV


Tja, nu de Europese ambities van J.P Balkenende in de ijkast kunnen, kan de rest van Europa troost halen bij het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier. Na gecomponeerd te hebben voor de Comédie Francaise (met Molière) werd Charpentier op 55 jarige leeftijd kapelmeester in de Sainte Chapel in Parijs. Misschien dat het Sarkozy heeft geinspireerd tijdens zijn voorzitterschap van de EU.
Beethoven heeft zonder het te weten getekend voor het Europese volkslied maar velen in Europa denken dat de prelude van het Te Deum van Charpentier die eer te beurt is gevallen. Misschien kijken we wel teveel televisie?!

">

zondag 15 november 2009

oh mijn lieve pappaatje..en mr Bean

Een aantal jaren geleden was er op de tv een reclame voor een koffiemerk. De muziek speelde in het spotje een belangrijke rol. Dat was de eerste keer dat ik Mio babbino caro van Puccini hoorde. Sindsdien heb ik de aria vele malen gehoord maar kan er maar geen genoeg van krijgen. Het is een aria uit de opera Gianni Schicchi. Als de spanning tussen pappa, mamma en aanstaande schoonzoon te hoog oplopen smeekt Lauretta haar vader:

Oh mijn lieve vader
Hij behaagt mij en hij is knap, knap
Ik wil naar Porta Rossa
om de ring te kopen!
Ja, ja, ik wil daar heen!
En als mijn liefde ijdel is,
Zou ik naar de oude brug gaan
En mijzelf daar in de Arno werpen!
Ik heb pijn, ik ben geteisterd!
Oh God, ik wil sterven!
Vader, heb mededogen, heb mededogen!
Vader, heb mededogen, heb mededogen!

">

Ook mister Bean heeft zich laten inspireren en heeft de aria in zijn repertoire opgenomen. Bekijk Bean op www.youtube.nl zoek op: Bean Mia babbino caro

zaterdag 14 november 2009

Nimrod

Vorige week werd in Groot-Brittannië Remembrance Day gevierd. De dag waarop het einde van de eerste wereldoorlog wordt herdacht en alle daaropvolgende oorlogen. In de periode voorafgaand aan Remembrance Day dragen veel Britten een klaproos op de revers. Tijdens de officiële plechtigheid in Londen wordt altijd Nimrod van Elgar gespeeld.

Nimrod is een van de Enigma Variaties die Elgar schreef aan het eind van de 19e eeuw. Iedere variatie was geschreven op een vriend van Elgar.

Nimrod is de negende variatie en geschreven voor August Jaeger (een goede vriend van Elgar). Nimrod is in het oude testament de achterkleinzoon van Noah en een zeer goed jager (Jaeger).

Elgar heeft verteld dat het niet echt een portret weergeeft maar meer een gebeurtenis. Op een moment dat Elgar zeer depressief was en niet meer verder wilde componeren bezocht Jaeger hem. Jaeger moedigde hem aan verder te gaan en stelde Beethoven ten voorbeeld. Beethoven had veel zorgen maar ging door met schrijven van prachtige muziek. "En dat is wat jij moet doen." en Jaeger zong het thema van het tweede deel van pianosonate 8 van Beethoven.
"">