vrijdag 27 november 2009

Hij komt, hij komt....

In de hoop dat de Goedheiligman de kwinkelerende kinderstemmetjes hoort en er een paar fijne cadeautjes voor in de schoen legt wordt er deze dagen heel wat afgezongen in de Nederlandse huiskamers. Schumann en Mozart dachten ongetwijfeld meer in de schoen te krijgen als ze speciaal voor de Sint mooie muziek zouden componeren. Schumann schreef speciaal voor de Sint Frohlichen landmann.

">


Mozart heeft zich naar het aanhoort ook laten inspireren door de bisschop uit Spanje. Het eerste menuetto van de Haffner serenade, dat Mozart op 14 jarige leeftijd schreef, begint met Zie ginds..maar dan in mineur. Goed luisteren! Misschien dat het volgende helpt:

Pas veertien was Mozart toen dit menuet,
Door hem op een dag op papier werd gezet.
Verander de bes, dan komt er te staan:
'Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan'.

Zie, ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan,
Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.
Maar wordt voor de 'b' een mol neergezet,
Dan is het opeens weer een oud menuet."

">">

En als je dan tot de 3 procent mensen hoort die echt niet kan zingen dan kan je altijd nog Günther Frei inhuren. Hij klopt bij je aan de deur met bijpassende kledij en gitaar!! Hij zingt een Weens volkslied uit 1679. Dat jaar brak er een pestepidemie uit in Wenen en de inwoners probeerden natuurlijk met dit lied de Sint zover te krijgen dat hij, met mondkapje en de nodige vaccinaties, alsnog de stad zou bezoeken. Als Günther toen in Wenen had gewoond zou dat zeker gelukt zijn.

">a href="http://

2 opmerkingen: