zaterdag 14 november 2009

Nimrod

Vorige week werd in Groot-Brittannië Remembrance Day gevierd. De dag waarop het einde van de eerste wereldoorlog wordt herdacht en alle daaropvolgende oorlogen. In de periode voorafgaand aan Remembrance Day dragen veel Britten een klaproos op de revers. Tijdens de officiële plechtigheid in Londen wordt altijd Nimrod van Elgar gespeeld.

Nimrod is een van de Enigma Variaties die Elgar schreef aan het eind van de 19e eeuw. Iedere variatie was geschreven op een vriend van Elgar.

Nimrod is de negende variatie en geschreven voor August Jaeger (een goede vriend van Elgar). Nimrod is in het oude testament de achterkleinzoon van Noah en een zeer goed jager (Jaeger).

Elgar heeft verteld dat het niet echt een portret weergeeft maar meer een gebeurtenis. Op een moment dat Elgar zeer depressief was en niet meer verder wilde componeren bezocht Jaeger hem. Jaeger moedigde hem aan verder te gaan en stelde Beethoven ten voorbeeld. Beethoven had veel zorgen maar ging door met schrijven van prachtige muziek. "En dat is wat jij moet doen." en Jaeger zong het thema van het tweede deel van pianosonate 8 van Beethoven.
"">

2 opmerkingen:

  1. Het grote verdriet in een meesterlijke vertaling naar muziek,dit is een ongelooflijk muziekstuk,woorden tekort,zijn die woorden nodig?? nee...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een geweldig stuk dat vanochtend ook weer kl;onk in de Domkerk in Oslo

    BeantwoordenVerwijderen