Klassieke muziek die tot de verbeelding spreekt. Mijn keuze van fragmenten van klassieke muziek. Er is een wereld te ontdekken!
zondag 20 december 2009
rostropovich!!
De rus Mstislav Rostropovich, een van de grootste cellisten van na de tweede wereldoorlog vocht, net zoals zijn vriend Aleksandr Solsjenitsyn, voor vrijheid van kunstuiting, meningsuiting en democratische waarden met als gevolg dat hij in ongenade viel en werd uitgesloten door verschillende Russische muziekensembles. In 1971 kreeg de cellist een uitreisverbod uit Rusland. Drie jaar later ging hij samen met zijn vrouw in vrijwillige ballingschap naar de Verenigde Staten. In 1978 werd hem het Russisch staatsburgerschap ontnomen. Overmoeibaar reisde Rostropovich de wereld over om te kunnen spelen op zijn stradivarius uit 1711.
Toen in 1989 de Berlijnse muur viel pakte Rostropovich zijn cello en vloog naar Berlijn om onder aan de resterende muur, het symbool van onderdrukking en tyrannie een spontaan concert te geven.
In 1991 werd er in Rusland een poging tot staatsgreep gedaan om de oude machtsposities weer te herstellen. Rostropovich spoedde zich naar Moskou om zich aan te sluiten bij de verdedigers van de prille democratie (met Boris Jeltsin). Er is een foto van hem met in zijn handen geen cello maar een kalashnikov waarmee hij zittend in een gang van het parlementsgebouw de wacht houdt. Het is me helaas niet gelukt deze foto op het internet te vinden.
Als persoon werd Rostropovich een symbool voor vrijheid en het ultieme vrijheidsgevoel vind je in de passie waarmee hij de cello bespeelt.
In het onderstaande fragment uit 1991 speelt hij de prelude uit de eerste suite voor cello van Bach in de kerk van Vezelay in Frankrijk. Het lijkt wel alsof zijn spel meer diepgang krijgt als je het verhaal van Rostropovich kent.
In 2007 overleed Rostropovich en werd hij begraven op de begraafplaats waar ook Shostakovich en prokoviev liggen.
">
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten